You are currently viewing ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାରିତା
Health food for a high fibre diet concept with fruit, vegetables, whole grain bread, grains, legumes, nuts, grains, seeds, spirulina and cereals. Foods with antioxidants, anthocyanins & vitamins.

ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାରିତା

କୋଭିଡ୧୯ ସଂକ୍ରମଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା କେବଳ ଭାରତକୁ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜ ଖାଇବାପିଇବା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । କଥାରେ ଅଛି ଯେ, ‘ଯେପରି ଖାଇବା, ସେପରି ମନ’ ଅର୍ଥାତ ଯେପରି ଆମେ ଖାଇବା ଗ୍ରହଣ କରୁଛେ ସେପରି ଆମ ମନ, ଆଚରଣ, ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରକୃତିରୁ ମିଳୁଥିବା ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଯଥା ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଭାରତୀୟ ବିଭିନ୍ନ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ, ସାଧାରଣ ରୋଗରୁ ଜଟିଳ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ଡାଲି ଚାଉଳ ହେଉ କିମ୍ବା ପନିପରିବା ପ୍ରକୃତିରୁ ମିଳୁଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଓøଷଧୀୟ ଗୁଣ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରେ ।


କୋଭିଡ୧୯ ସଂକ୍ରମଣର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଜିଙ୍କ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଶାକାହାରି ଖାଦ୍ୟରୁ ହିଁ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ । ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଆୟୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହା କେବଳ ଶରୀର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ରଖିବାରେ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ସନ୍ତୁଳିତ ରହିଥାଏ । ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ଏବଂ ସକରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଭୋଜନରେ ୬ଟି ଜୁସ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ଯଥା ମିଠା,ଲୁଣିଆ, ଖଟା, ରାଗ, ତିକ୍ତ, କଷା । ଭୋଜନର ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିନିଅନ୍ତୁ । ସକାଳ ଭୋଜନକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଖାଆନ୍ତୁ ।

ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ।