ପନିପରିବାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛତୁରେ ବେଶି ପରିମାଣର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି ଥାଏ । ଏଥିରେ ଏମିତି କିଛି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ । କରୋନାରୁ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଶରୀରରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଛତୁ । ପ୍ରତିଦିନ ଛତୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଉପକାରୀ ଜୀବାଣୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟେ ଏବଂ ଏହା ଯକୃତରେ ଗ୍ଳୁକୋଜ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଥାଏ ।
ଛତୁ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ।
ଏହା ଫ୍ରି ରେଡିକାଲ୍ ସହ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ କୋଷଗୁଡିକୁ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ର ଶକ୍ତିରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ନିଉଟ୍ରନ୍ ରହିଥାଏ ଯାହା ହୃଦ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ଭଲ ଏବଂ ଏହା ମଧୁମେହ ରୋଗ ରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଛତୁକୁ ନୟମିତ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଚର୍ମ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମ୍ ଥାଏ । ଛତୁରେ ଏନ୍ଜାଇମ୍ ଏବଂ ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ ଯାହା ଆମ ଶରୀରରେ କୋଲେଷ୍ଟରଲ୍ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଛତୁରେ ଅଧିକ ଆଣ୍ଟିକାନ୍ସର ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ଶରୀରରେ କ୍ୟାନ୍ସର୍ର କୋଷଗୁଡିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାରେ ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।