You are currently viewing ଶରୀରର ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ  ହ୍ରାସ କରେ ରସୁଣ

ଶରୀରର ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ହ୍ରାସ କରେ ରସୁଣ

ରସୁଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବ୍ୟବହୃତ ମସଲା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଏହା କେବଳ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏଥିରେ ଥିବା ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହିପରି ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ରସୁଣରେ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିପାରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରସୁଣ ଗୁଣ୍ଡ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସରେ ଭରପୂର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଯାହା ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅନୁଯାୟୀ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ରସୁଣ ଖାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମ୍ ଥାଏ। ରସୁଣ ପେଟ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ରସୁଣ ଏବଂ ଲେମ୍ବୁ ରସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାଇପରଲିପାଇଡେମିଆ ରୋଗୀଙ୍କ ଲିପିଡ ସ୍ତର, ଫାଇବ୍ରିନୋଜେନ ଏବଂ ରକ୍ତଚାପରେ  ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆମର କଣ ଉପକାର ହୋଇଥାଏ?

 ୧.ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଏ : ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ରସୁଣ, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଖାଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କଠାରେ କୋଲନ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ୩୫% କମ୍ ରହିଛି। ତେଣୁ ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର  ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିବା  ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।

୨.ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:  ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତର ରୋଗ ଅଟେ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ରସୁଣ ଖାଇବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ୨୪ ସପ୍ତାହ ପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ୬୦୦-୧,୫୦୦ ମିଗ୍ରା ରସୁଣ ଖାଇବା  ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ।

୩.ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରେ : ରସୁଣ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ । ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ରସୁଣର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା  LDL (Low-density lipoprotein) କିମ୍ବା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦-୧୫% ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ରସୁଣର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇଥାଏ।

୪.ଯକୃତ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ : ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଯକୃତକୁ ସୁସ୍ଥ ରହିବାରେ ସହାୟ ହୋଇଥାଏ।  ରସୁଣରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ଫାମେଟୋରୀ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଗୁଣ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଯକୃତକୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ ରସୁଣ ଖାଇବା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ।  

ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ।