You are currently viewing ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ  କ୍ଷତିକାରକ ଡାଳିମ୍ବ

ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ଡାଳିମ୍ବ

ଆମର ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆମ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଆମେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ପୁଷ୍ଟିକର ଉପାଦାନ ଏବଂ ଭିଟାମିନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଶରୀରକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ । ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ଖାଉଥିବା ଜିନିଷ ସହିତ, ଫଳ ମଧ୍ୟ ଆମ ଶରୀରକୁ ଅନେକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ । ଫଳଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଡାଳିମ୍ବ, କିୱି, ଆପଲ୍ ଏବଂ କଦଳୀ ସହିତ ଅନେକ ଫଳ ଆମକୁ ଲାଭ ଦେବା ପାଇଁ କାମ କରେ । ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ରସ ବାହାର କରି ଏହି ଫଳଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଖାଇଥା’ନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି କିଛି ଫଳ ଅଛି, ଯାହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ  କ୍ଷତିକାରକ ଅଟେ । ତେବେ  ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ଫଳଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ।

୧.ପାଚିଲା କଦଳୀ: ଯଦିଓ କଦଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ପରିମାଣର କଦଳୀ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ । ଯଦି ଅଧିକ ପରିମାଣର କଦଳୀ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଶରୀରରେ ଗ୍ଲୁକୋଜର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ ଯାହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଠିକ୍ ନୁହେଁ ।

୨.ଡାଳିମ୍ବ: ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ଡାଳିମ୍ବ ରସ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଲାଭ ମିଳିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଡାଳିମ୍ବରେ ୪୦ ଗ୍ରାମ ଚିନି ରହିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ମିଠା ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଯଦି ଏହିପରି ଡାଳିମ୍ବ କିମ୍ବା ଏହାର ରସକୁ ମଧୁମେହରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀ ଖାଇଥା’ନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଚିନି ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ ।

୩.ଅଙ୍ଗୁର: ଅଙ୍ଗୁରରେ ଚିନି ପରିମାଣ ବହୁତ ଅଧିକ । ଏକ କପ୍ ଅଙ୍ଗୁରରେ ପ୍ରାୟ ୨୩ ଗ୍ରାମ ଚିନି ଥାଏ । ଯେତେବେଳେ କି ଏକ ଛୋଟ ଖଣ୍ଡରେ ଏକ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥାଏ । ତେଣୁ, ଏହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ ।

୪.ସପୁରୀ:  ସପୁରୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାର ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ । ଏହା ବହୁତ ମିଠା ଅଟେ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ଚିନି ସ୍ତର ବଢାଇ ପାଇଁ କାମ କରିପାରିବ । ତେଣୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।

ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ।