ଆଜିକାଲି ମଧୁମେୟ ରୋଗ ଏକ ସାଧାରଣ ରୋଗ ହୋଇଗଲାଣି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧିକାଶଂ ଲୋକେ ମଧୁମେୟ ରୋଗରେ ପୀଡିତ। ଏହି ରୋଗୀମାନେ ରକ୍ତରେ ଗ୍ଲୁକୋଜର ସ୍ତରକୁ କମାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଉପାୟ ଆପଣାଇଥାନ୍ତି । ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ’ଣ ଖାଇବା ଏବଂ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ତାହା ଚିନ୍ତା କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଏ । ଜଣେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସଚେତନ ଭାବରେ ସବୁକିଛି ଖାଇବାକୁ ପଡିବ। କିନ୍ତୁ ଏପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧୁମେହକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ରଖିପାରିବେ। ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ସୋୟା ପତ୍ର ଅର୍ଥାତ ଧନିଆ ପତ୍ର। ଏହା ଏକ ପ୍ରକାର ସୁପରଫୁଡ୍। ଏହାକୁ ଖାଇବାର ଅନେକ ଲାଭ ଅଛି।
ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ପାଇଁ ଏହି ପତ୍ର ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଏହା ଇନସୁଲିନର ପ୍ରବାହକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହିତ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ। ଥାଇରଏଡକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହିତ ଏହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ। କର୍କଟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସାରେ ଏହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଏହା ଦାବି କରାଯାଇଛି ଯେ ଏଥିରେ କିଛି କର୍କଟ ବିରୋଧୀ ଗୁଣ ଅଛି ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗରୁ ଦୂରେଇ ରଖେ। ଯେଉଁ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଋତୁସ୍ରାବ ସମୟରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ନ୍ତି ସେମାନେ ଧନିଆ ପତ୍ର ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଅବଧି ଚକ୍ରକୁ ନିୟମିତ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହରମୋନର ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଧନିଆ ପତ୍ରରେ ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ଶରୀରରେ ଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଫ୍ରି ରେଡିକାଲଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ, ହୃଦଘାତ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ।