You are currently viewing ଶୀତଋତୁରେ ଆତ ଖାଇବାର  ଫାଇଦା

ଶୀତଋତୁରେ ଆତ ଖାଇବାର ଫାଇଦା

ଦେଶରେ ଶୀତଋତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟ ପାଇଁ ଏହି ଋତୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରିୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।ବଜାରରେ ଅନେକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉପସ୍ଥିତ, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ବର୍ଷସାରା ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି ।ଆତ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଏକ ଫଳ ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ସ୍ୱାଦ ବ୍ୟତୀତ ଆତ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।ସାଧାରଣତ ଆତ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଏହି ଫଳ ଶୀତ ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ ।ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଆତରେ ବିଭିନ୍ନ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ, ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହାର ବ୍ୟବହାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ ।

ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜ ପାଇଁ ଫଳ ବାଛିବା ସର୍ବଦା ଏକ ବଡ଼ କଷ୍ଟ,ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ  ଆତ ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ ।ଏଥିରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଅନେକ ଉପାୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ ।ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଆତ ଖାଇବାଦ୍ୱାର କଣ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ?

୧.ହଜମ :ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଆତ ଫାଇବରର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ସ ଅଟେ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହଜମକୁ ଠିକ୍ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଅନ୍ତନଳୀ ଗତିକୁ ସହଜ କରିବା ସହିତ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଭଲ ରଖିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୁଏ । ଆତ ଅନ୍ତନଳୀ ମାଇକ୍ରୋବୋୟୋମକୁ  ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତଃସ୍ଥଳୀରେ ଉନ୍ନତି ହୁଏ ।

୨.ଆଖି : ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଆତ ଖାଇବା ଆଖି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଲୁଟେନ୍ ନାମକ ଏକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ  ଆତରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ସୁସ୍ଥ ଆଖିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।ଯେଉଁମାନେ  ଆତ ଖାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ମାକୁଲାର ଡିଜେରେନ୍ସ କାରଣରୁ ଆଖି ସମସ୍ୟା ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମ୍ ଥାଏ ।

୩.ମଧୁମେହ : ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଆତ ଖାଇବା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ ।  ଆତର ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ (GI) କମ୍, ଏଥିରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ ।କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ହଠାତ୍ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିଥାଏ, ଯାହା ଶୀତଋତୁରେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ ହୋଇଥାଏ ।

୪.ହୃଦୟ : ଆତରେ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଉପଲବ୍ଧ ।ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଆଣ୍ଟି-ଇନଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଭିଟାମିନ୍-ସି ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାନ୍ତୁ।